Simicskó István

Budapest XI.kerületKarinthy Frigyes út 9.2. választókerület
2012 Sep. 29 14:27

Jubileumi diplomák

Az MH Ludovika Zászlóalj katonáinak közreműködésével megtartott ünnepségen ismertették a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának köszöntőlevelét. Dr. Simicskó István úgy fogalmazott: a ludovikás eszményt nemcsak az oktatás és a nevelés magas színvonala, a célratörő szabályok összessége, hanem a valóban tanulni és szolgálni vágyó hallgatók elkötelezettsége emelte a magasba. A jubileumi diplomásokra is utalva az államtitkár levelében hangsúlyozta: „A ludovikások nélkül tanáraik csak ide vezényelt katonák, a Ludovika épülete csak felhúzott falak sokasága, a tanintézeti szabályok pedig értelmetlen utasítások maradtak volna. Õk, az itt végzett hadnagyok voltak azok, akik szerte a világban, akár katonaként továbbszolgálva, akár később, a polgári életben is továbbvitték és éltették a Ludovikát.”

Jubileumi diplomák

Dr. Boldizsár Gábor ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző kar dékánjának köszöntő szavai után dr. Boross Péter volt miniszterelnök, majd dr. Szakály Sándor történész, a Hohe elnöke szólt a résztvevőkhöz. Beszédükben méltatták a volt Ludovika falai közt zajló, hazafiságra, kötelességtudásra és minden helyzetben fegyelmezett helytállásra törekvő nevelőmunkát. Mint fogalmaztak: a most diplomát kapók bizonyították, hogy a második világháborúban ha kellett, életük árán is védelmezték a hazát. A háború utáni nehéz években is hűek voltak esküjükhöz, és a kommunista érában is egyenes gerinccel állták a megpróbáltatásokat.

Jubileumi diplomák

A jubileumi emlékdiplomákat az NKE, valamint a Hohe képviseletében Boldizsár Gábor és Bőjthe Tamás főtitkár adta át. A megjelent tizenöt jubileumi diplomás egyike volt az az évfolyamát immár csak egyedül képviselő vitéz Horváth István is, akit 1937-ben avattak hadnaggyá.  „A Hohe öt kontinensre küldött körlevélben fordult az 1937-ben és 1942-ben végzett ludovikásokhoz, hogy jubileumi diplomájukat idén, szeptemberben átvehetik Magyarországon. Közülük tizenegyen nem tudtak részt venni az ünnepségen, így részükre postai úton juttattuk el a rubin jelzővel illetett diplomát” – mondta Kakucsy György, a Hohe irodavezetője.

Az ünnepséget Kóczán Árpád alezredes, tábori esperes imája, majd a Szózat eléneklése zárta. Ezt követően a résztvevők az egyetem területén megkoszorúzták az egykori katonaiskolák, és hősi halált halt diákok emléktábláját.

Fotó: Hohe-archívum
M. Tóth György - honvedelem.hu

Simicskó István

Budapest XI.kerület, Karinthy Frigyes út 9.
  • ujbuda@fidesz.hu
  • 06204714972